In de zak gezet door zwarte piet.
Door: Tine en Henny
Blijf op de hoogte en volg Sofie
26 Februari 2006 | Tanzania, Zanzibar
Donderdagmorgen heel vroeg opgestaan om op tijd bij Sofie in Ukonga en op de ferry in Dar te zijn. Ontbijt bij onze gastvrouw Seki in Segerea: pannenkoekjes en mangosap. Daarna zouden we een taxi nemen, maar volgens Seki was het eigenlijk niet ver naar de school van Mama (1 km) en dus goed te voet te doen. Na bijna een uur wandelen kwamen we helemaal bezweet en verbrand door de zon aan bij mama. Daarna met de dala-dala naar Dar, waar we inscheepten voor de overtocht van 2u30 naar Zanzibar-city. Op de boot geraakt via allerlei louche havenwegjes en controlepostjes (wat zouden mzungu's in hun valies meehebben?). Een halve kilo cashewnoten gekocht "for a very goodde price", terwijl de boot nog beladen werd met vanalles en nog wat. De boot vertrok met een half uur vertraging om pas zeven uur later aan te komen; in het bureautje waar ze ons de tickets verkochten hadden ze zich blijkbaar een beetje "vergist". Aangekomen vriendelijk ontvangen door iemand van de toeristische dienst die alles voor ons kon regelen: hotel, spice tour voor de volgende dag, huur van twee vespa's voor de dagen daarna.
Vrijdag spice dag. Interessante rondrit met uitleg over de verschillende kruiden en local food en ook een heerlijk zwempje bij een prachtig strandje. 's Avonds op souvenirjacht in Stone Town; het historische centrum van Znz. Na lange discussies en meningsverschillen over wat een "goodde price - no muzungu price" is waren we toch tevreden over de aankopen; gevierd met een juice op het strand bij een zonsondergang zoals in de boekjes...
Na de Spice-tour wilden we Stonetown eens grondig bezoeken, maar we zijn eigenlijk niet verder geraakt dan de souvenirwinkeltjes. Zwaar gediscussieerd om een goede ‘discount’ te krijgen en daarna, met het ‘uitgespaarde’ geld, lekker Westers gaan boefen; biefstuk friet, gevolgd door milkshake, chocoladecake en warme chocolademelk.
Zaterdag ‘vespadag’. ‘s Morgens kwamen twee kerels met elk een vespa op ongeveer het afgesproken tijdstip. Doordat Tine blond is mocht zij niet met een vespa rijden. Na wat oefenen op een voetbalveld werden Sofie en Henny in het ontstuimige, toeterende verkeer van Zanzibar-city gedropt.
Na 500 meter al politiecontrole, gelukkig was alles in orde met het international drivers license dat we voor 5 dollar in het politiekantoor hadden gekocht. Sofie viel stil, de politiemannen lachten haar uit. Sofie steigert de eerste maal.
Tine opgehaald en op weg naar het zuiden. Stop aan de markt om verse mango’s, tomaten en worteltjes te kopen. Poging tot afzetterij mislukt, net niet in de zak gezet!
Sofie steigert tweede maal.
Na een ritje van ongeveer een half uur moesten we stoppen aan de politiepost van Fuoni. We mochten direct door. Sofie steigert derde en vierde maal. Sofie valt en wordt lucht; ondanks de vele omstaanders zijn het alleen Henny en Tine die ter hulp komen gesneld. Maar voor Sofie kan worden geholpen, is zij reeds gearresteerd en haar vespa in beslag genomen. Ze wordt ontdaan van haar drivers permit en in een hokje ondervraagd. Intussen bloedt haar linkerbeen hevig en wordt haar been ook langzaam blauw. Na lang aandringen van ons allemaal, krijgen we de toestemming om onder politiebegeleiding naar de eerste hulp post, 500m verder, te wandelen. Onder grote hilariteit van de plaatselijke nurses wordt de beenwond ontsmet.
Daarna terug naar het politiekantoor, waar we afzonderlijk worden verhoord en waar er een pv wordt opgesteld. Tine en Henny krijgen een PV in het Swahili voorgeschoteld, dat zij weigeren te ondertekenen en dat ze dan zelf schrijven in het Engels.
Blijkbaar wordt Sofie aangeklaagd voor ‘reckless driving’ en ‘driving without requiring permit’ -tot onze verbazing-.
Na 5u wachten vraagt de politie ons; ‘do you wont to solve the case?’ Natuurlijk willen wij onze ‘case solven’ en worden daarop verzocht de vespaverhuurder erbij te halen. Hij vertelt ons dat op Zanzibar een ‘case gesolved’ wordt door het betalen van 10 dollar, via een niet-muzungu tussenpersoon, omdat muzungus niet mogen weten dat de politie corrupt is. In de zak gezet door de politie…
Na wat traditionele discussies hebben we ons losgeld betaald en de 2 vespas ingeruild voor een auto. Met de auto direct naar het ziekenhuis, waar Sofie werd genaaid; de service en 5 draadjes voor 45 dollar, een ‘goedie price’.
De volgende dag vroeg opgestaan om alsnog iets van Zanzibar te zien. Bezoek aan een grot waar vroeger slaven werden vastgehouden tot ze konden worden getransporteerd naar alle uithoeken van de wereld. Indrukwekkend.
Daarna ging het naar het uiterste noorden, waar we een duik namen in de tandpasteblauwe oceaan (signal, niet colgate). Voor Sofie jammer genoeg voorlopig geen zwempjes meer!
Daarna de rit verder gezet via smalle, rotsige wegjes waar onze 4x4 meer dan welkom was.
In het Jozani-forest zagen we heel bijzondere apen; de Rode Columbus.
Onze verkenningstocht beindigd aan een strandje waar we de zonsondergang live meemaakten bij het eten van een lekkere, sappige mango.
De avond afgesloten in de Farodani-Gardens, een heel gezellige plaats waar we onze dinners kochten bij de inheemse standjes, begeleid door enkele glazen suikerrietsap.
Maandagmorgen met de fast ferry (!!) terug naar Dar en verder gereisd naar Bagamoyo, waar we door de slechte verbinding en de vele discussies over de prijzen van het benodigde transport, slechts tegen ‘s avonds aangekomen. We laten ons niet meer zo gemakkelijk in de zak zetten!!!
Geslapen in authentieke hutjes op het strand.
Vandaag (dinsdag) Bagamoyo bezocht en dit verslag geschreven. De dag is gevuld. Straks weer naar Dar waar we de laatste nacht op Afrikaanse bodem zullen doorbrengen.
Dank u voor uw aandacht.
Sofie steigert niet meer.
Dit was het verslag, zoals Tine en Henny het samen geschreven hebben. Die dag was er geen internet, en later hebben ze de tijd niet meer gevonden om het zelf op internet te zetten. Momenteel zijn ze al terug in het besneeuwde Belgie (zoals ik heb vernomen?) en kunnen ze weer wennen aan de temperatuur…
Blij dat jullie er waren taxi-muzungus! (bij de mede Gambia-gangers gaat nu een belleke rinkelen, jaja in Zanzibar kennen ze het bumsteren dus WEL…)
26 Februari 2006 - 09:03
Caroline:
Amai...tof, spannend, avontuur!! -
26 Februari 2006 - 10:12
Annelies:
WAW! Wat een verhaal zeg... Uiteraard niet zo plezant om mee te maken, maar wel zeker een verhaal dat nog jaren zal meegaan. "Weet je nog die keer met je been...?"
Ook al is dat een leuk verhaal voor later, hou het toch maar voorzichtig hoor.
Vele groetjes. -
26 Februari 2006 - 11:05
Sarah:
MIljaar, wat steken ze daar allemaal uit met gunder?! Maar &lé, weer enkele straffe verhalen erbij njè dan! -
27 Februari 2006 - 09:27
Els Verstraete:
dag sofietje
bedankt voor je sms-je vorige week. dank zij dit verhaal kan ik de taxi-muzungu beter plaatsen.
t was lang geleden dat ik nog iets van me liet horen. Maar ik heb een geldig excuus - heb net 3 weken in Gambia doorgebracht. t was in het begin een beetje raar, alles was vertrouwd en toch een beetje anders. Maar ik voelde me al gauw weer helemaal thuis. Begrijp me niet verkeerd ik ben graag in ons belgenlandje, maar een stukje van mijn hart voelt zich toch beter thuis in Gambia. Ik heb ervan genoten en ben helemaal opgeladen terug gekomen.
Geniet nog volop van je avonturen - dikke kus
Els -
27 Februari 2006 - 12:02
Anne:
Bedankt voor je briefje. Moet nog terugschrijven maar ben babysit voor de kleine van Philippe die waterpokken heeft en dus weinig tijd(ze is 1jaar nu)Hopelijk gaat alles terug beter met je been. Wat een spannend avontuur maar denk toch dat je blij was met wat bezoek. Verder alles goed hier. we tellen af om eind maart naar Oostenrijk te kunnen gaan om de "kroost" te bezoeken. Je kaartje was ginder niet toegekomen, heb het nagevraagd deze week. Verdwenen in de natuur denk ik. Dikke zoen -
27 Februari 2006 - 15:55
Oma En Tante Leen:
Hallo Sofie !
Ja, krokusvakantie, dus eerst jouw en Tines verhalen doornemen. Waw zeg, jullie hebben daar wat meegemaakt ! Hoe is het nu met je been ? Hopelijk geneest het toch goed en heb je er niet te veel last meer van !
Het zal wel weer even wennen zijn nu Tine en Henny weg zijn, maar zal je veel deugd gedaan hebben.
Hebben jullie daar nu iets van vakantie ?
Hier alles ok in het momenteel nog sneeuwvrije Vlaanderen maar men geeft toch voor deze nacht een pakje uit...
Sofietje, wij wensen je nog het allerbeste toe en wees aub voorzichtig !
Dikke zoen van oma en ikke -
28 Februari 2006 - 09:32
Pascal:
Ecce homo! Uitzonderingen bevestigen natuurlijk af en toe de regel, maar hier was de uitzondering toch wel ff de regel, hé. Als een mens een ander mens maar kan koeioneren, dan voelt hij zich precies wat meer mens. Corruptie is van alle landen, alle talen, ... En de liefste mensen zijn de eerste slachtoffers... -
28 Februari 2006 - 20:18
Amelie:
Terve, (hallo int Fins)
Amai, zo'n vespa - verhaal... dan wil men eens een dagje 'speciaal' doen, en dan komt je zoiets tegen! Plezant is anders. Nuja, je hebt dat dan maar ook eens meegemaakt é!
Ondertussen is er hier in België nog niet veel sneeuw gevallen allez, toch niet dat het blijft liggen. Frank had ons verteld dat het vandaag (dinsdag) in de ochtend heel België besneeuwd zou zijn. Heb Annelies wijs gemaakt dat er 'liters' sneeuw gevallen was, maar ze had het weer al eerder gezien dan ik :s jammer é!
Ondertussen is het hier Krokusvakantie en begin ik me wat klaar te maken om naar de andere kant van de wereld te gaan en naar de koude kant te gaan! Yep, nog een weekje en dan ben ik weg naar Finland.Ik heb ondertussen vernomen dat ik 3 weken stage mag doen in een Steinerkindergarten! Tof é! Dat is toch een kans dat je moet meenemen é! just lik van gie...
Ik moet me dan ook excuseren dat ik al enkele weken niets van me heb laten horen, maar doordat de afgelopen weken druk werd met de finse stage, spaghettiavond, 2x 2-daagse ivm ons kindertheater... en zo van al die schoolse toestanden, je weet wel wat ik allemaal bedoel é ;)
Allez, kzal je dan maar laten met storen... enne klaat nu wel meer van me horen ze, ook vanuit Finland ze!
Hei-hei (tot ziens)